Her er en opskrift på Lussekattor som jeg fik af en svensk bager under mit 8 måneder lange ophold i Sverige i 2015.
Ingredienser
Fordej:
5 dl mælk
500 g hvedemel
40 g gær
200 g sukker
1 g safran som er trukket i cognac, whisky eller lignende ( se evt http://sarabakar.se/blog/2011/12/08/saffranspasta/)
Slutdej:
• 1 tsk salt
• 500 g hvedemel
• 200 g smør , rum-/stuetemperatur
Tilberedning
1. Fordej
Bland mælk, hvedemel, gær, sukker og saffran-pasta til en ensartet blød dej og lad den hæve ½-1 time til det er begyndt at boble.
2. Efter første hævning:Tilsæt hvedemel og salt til fordejen og ælt til det er en sej og elastisk dej.
3. Bland smørret i dejen lidt efter lidt
4. Form dejen til lusseboller, dekorer evt med rosiner og lad lussekatterne hæve ca 1 time
5. Efter hævning pensles brødene med lidt sammenpisket æg inden bagning.
6. Bag lussekattorne ved 210 gr C i 6-8 minutter
Bemærkninger
Brødene er både søde og fede så de egnede som en slags "kage" til afslutning af morgenbordet, eller til eftermiddagskaffe