And efter vidundermetoden

Den bedste and til juleaften, og også langt den nemmeste 🙂 – se bemærkninger nederst

Ingrediensliste:
  • Økologisk and er godt, men en anden god kvalitet and kan bruges, bliver dog bedst hvis anden ikke er for lille (3200 – 3600 g).           En økologisk and kan godt være lidt mindre da den ikke svinder så meget.
  • Desuden: æbler (gerne Belle de Boskop eller Cox Orange som begge har kraftig smag.
  • (Udstenede)  svedsker
Tilberedning:

En and fyldes med æbler og svedsker. Lægges direkte i bradepanden og der hældes koldt vand omkring den. Sættes i en varm ovn 225 C indtil vandet efter ca 15 min bobler. Herefter skrues ned til 200 C og anden steger således i ca 2 timer. Tages ud og afkøles på et fad.
Skyen hældes fra og fedtet skummes af – begge dele gemmes – skyen til sovsen og fedtet til at pensle anden med.

Anden stilles frit fremme og venter til næste dag – eller blot et par timer.
Sauce: man hælder skyen fra bradepanden op i en skål som sættes i køleskabet, når det er koldt ligger fedtet foroven og kan let fjernes. Resten kan koges ind og bruges til en velsmagende sovs.

Anden skæres ud i passende stykker der pensles med andefedtet, lægges på bradepanden der er penslet med fedt. Stykkerne pensles med rigeligt andefedt.

Andestykkerne sættes i en varm ovn 200 C i ca 10 min hvorefter der skrues op til 225 C og
gives yderligere ca 10 min. Pensling undervejs giver dejlig sprød and.

Bemærkninger:

Denne opskrift har den fordel, at anden kan tilberedes på forhånd og kun kræver minimal indsats i de sidste minutter inden servering.

Anden kan endda parteres mens den er kold. Desuden kan man i ro og mag fjerne fedtet fra saucen/skyen, lad dog en lille smule blive aht smagen. En hektisk juleaften bliver lidt mindre stressende i køkkenet på denne måde.