en velkrydret chili-con-carne som udmærker sig ved IKKE at være lavet på hakket kød, men på oksekød i tern, hvormed den ser langt pænere ud end den på hakket oksekød. Jeg bilder mig ind den også smager bedre, men det kan I selv afgøre.
Ingredienser
1 kg skært oksekød i pænt store tern , bov eller mellemskært er fint til retten
1-2 dl olienolie
½ kg løg skåret i kvarte¨
5-6 hvidløgsfed (pillede)
3 spsk spidskommen
3 laurbærblade
½ tsk hel allehånde
½ kanelstang
2½ spsk chilipulver
5 røde peberfrugter i strimler
Tørrede chiliflager (1-2 spsk efter smag)
250 g tomatpuré
3 dåser flåede tomater / 1 kg friske udskårede tomater
skrællen af ½-1 økologisk appelsin
salt og peber
100 g mørk chokolade 70%
1 øl
BØNNER:
300-500 g bønner, gerne de store hvide flade "butterbeans" . (skal udblødes med flg)
1 laurbærblad
1 chili
2-3 fed hvidløg
TILBEHØR:
Creme fraiche
evt frisk koriander
Tilberedning
Varm halvdelen af olien op i en (meget) stor gryde. Heri steges løgene til de er let brune og bløde, derefter tilsættes hvidløg som steger med sammen med krydderier og chiliflagerne det det dufter kraftigt. Nu tages løg og krydderier op og gemmes til senere, resten af olien hældes i gryden og kødet brunes godt på alle sider. Herefter tilsættes peberfrugterne i strimler og disse bruner lidt med. Nu tilsættes tomatpure som også steger lidt med. derefter tomaterne som er skåret i stykker og de stegte løg/krydderier tilsættes igen. Desuden tilsættes den orange del af appelsinskrællen, den hvide del smager for bittert og skal ikke med.
Nu hældes vand i så det lige akkurat dækker kødet, koger det væk kan man tilsætte mere undervejs. Desuden tilsættes en øl. Det hele koges sagte ved svag varme indtil kødet er mørt.
Hertil kan man forberede i forvejen.
Når retten skal spises blandes kød-retten med de kogte bønner, chokoladen hakkes og kommes også i. Retten koges og smages til med salt og peber.
Serveres med creme fraiche og evt et stykke groft hvedebrød
Bemærkninger
Chili-con-Carnen serveres som den er med en klat creme fraiche (jeg synes Thieses 9% er GOD), gerne i dybe tallerkener med et groft stykke brød til.
Opskriften er inspireret af Camilla P. (bogen “Grønt”, 1)