grydebrød

Grydebrød efter Mette Chr.

Et fantastisk godt brød. Bagning i gryde/cocotte gør at både krumme og skorpe bliver rigtigt gode og den lange hævetid/liggetid gør også smagen supergod

Ingredienser:
  • 500 ml vand
  • 5 gram gær, gerne økologisk
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk honning
  • 1 dl sigtet ølandshvede
  • 1 dl fuldkorns ølandshvede
  • 8 dl hvedemel
Tilberedning:

Tag en stor skål og fyld med 5oo ml vand, rør gæren ud i vandet, tilsæt honning. De 3 melsorter og salt blandes og tilsættes under omrøring. Jeg rører det godt og grundigt igennem, da jeg synes det giver en fantastisk krumme i det færdige brød, brug evt køkkenmaskinen. Kom film over skålen, og lad skålen stå på køkkenbordet i 10-12 timer. Derefter æltes det kort med foldemetoden, hvor dejen foldes over hinanden 5-8 gange, ikke mere. Lad det stå igen i 2 timer. Efter 1 1/2 time sættes gryden i ovnen og den tændes på 250 grader. Når ovnen og gryden har opnået 250 grader hældes dejen forsigtigt i gryden. Kom låg på og bag i 30 minutter, derefter tages låget af og ovnen skrues ned på 230 grader. Bag videre i 15 minutter. Tag gryden ud og vend brødet ud på en rist. Lad det køle af i 15 minutter.

Bemærkninger:

Princippet med at bage i gryde/cocotte er anvendeligt til andre brød også, f.eks har jeg med stort held bagt surbrød med kommen på samme måde.

Et skøn er at det reelt tager 45 min i arbejdstid  at lave dette brød. Selvfølgelig tager det længere tid pga lang hævetid, bagetid osv